El dimecres 25 d’octubre els alumnes de 3r d’ESO vam fer una sortida organitzada pels Departaments de Ciències Naturals i Tecnologia a la serra del Tallat, a la comarca de l’ Urgell, per visitar un parc eòlic que hi ha instal·lat.

Allà ens va rebre una guia que ens va explicar tot el que havíem de saber sobre els aerogeneradors que més tard visitaríem. També vam parlar de les energies renovables, com ara la solar i la mareomotriu. Per entendre la quantitat d’energia que s’ha de generar, vam fer una senzilla prova: consistia en unes quantes bombetes col·locades verticalment, connectades a una bicicleta estàtica; cada bombeta tenia un nombre de watts (unitat de la potència). Alguns alumnes voluntaris van pujar a la bicicleta; com més ràpid pedalaven més bombetes s’encenien. Pocs van aconseguir encendre la de dalt de tot (cinquanta watts) i encara menys mantenir-la encesa més de vint-i-cinc segons. Quan la conclusió de l’experiment va quedar clara, vam fer un segon experiment. Vam ficar una joguina que funcionava amb energia del sol al carrer. Aquesta va començar a donar toms; però, quan li vam tapar la placa solar que portava incorporada, va deixar de moure’s. Amb això va concloure l’explicació i vam anar cap als molins.

L'alumnat al costat dels aerogeneradors.

L'alumnat al costat dels aerogeneradors.

Quan vam estar al costat dels aerogeneradors, ens van semblar molt més grans del que ens esperàvem i la guia ens va informar sobre la seva construcció i les dimensions exactes de cada part: només la torre medeix 80 metres.

En conclusió, va ser una excursió en què vam aprendre moltes coses sobre els aerogeneradors, els seu funcionament i les seves mides.

Andrea Vides (3r d’ESO)