El dijous 20 de març, a la tarda, va venir la Mònica Borrell, integrant del Col·legi de Periodistes de Lleida, a la classe de 1r de Batxillerat a fer una xerrada sobre el periodisme.

Primerament, es va presentar i ens va explicar breument la seva carrera periodística (on havia treballat i durant quant de temps), i després ja va passar a exposar el cos de la xerrada: en primer lloc, ens va explicar com organitzar un text periodístic, tant pel que fa a la forma (títol, subtítol, cos) com pel que fa al contingut, que es redacta a partir de les respostes a les anomenades preguntes W: What (què?), When (quan?), Where (on?), Who (qui?), Why (per què?) i How (com?).

Seguidament, ens va parlar dels criteris seguits per a escollir una notícia i de la importància de les fonts en aquest procés, ja que, tal com ella ens va dir, degut a la gran utilització que es fa de les xarxes socials i a la rapidesa d’aquestes és molt fàcil que es filtrin notícies falses, que el receptor les prengui per vàlides i que acabin publicades en un diari i ningú hagi pensat en comprovar si allò és cert o no. Ens va donar varis exemples de suposades morts i desaparicions publicades en diaris i va remarcar la necessitat de verificar sempre la informació obtinguda.

A continuació, va projectar a la pantalla dues imatges d’una mateixa notícia però redactada per diaris diferents: això ens va permetre veure les diferències que mostraven els articles i on centraven l’atenció segons la seva orientació política, que es notava sobretot en els titulars i en les imatges publicades.

Finalment, ens va parlar de vàries curiositats de l’ofici, com per exemple el fet d’haver d’estar disponible les vint-i-quatre hores del dia en cas de que hi hagi algun accident o una notícia d’última hora, així com la importància d’aconseguir unes bones imatges per acompanyar els articles, ja que un suport visual ajuda molt al lector a entendre allò que se li està explicant.

Va ser una xerrada molt interessant i que va agradar molt, ja que aquesta és una feina de la qual a vegades només en veiem la part que surt als mitjans i no pensem en tot el treball que hi ha al darrera.

Mariona Puig | 1r de Batxillerat