El passat dijous 8 de novembre va tenir lloc a la sala d’actes de l’Institut Antoni Torroja una Taula Rodona amb les quatre forces polítiques més representatives del Parlament de Catalunya (CiU, PSC, PP i ERC). Els ponents van ser: per Convergència i Unió, Josep Rull, llicenciat en dret per la UAB i regidor a l’ajuntament de Terrassa; pel Partit Socialista de Catalunya, Laia Bonet, llicenciada i professora en dret per la UPF; pel Partit Popular de Catalunya, Marisa Xandri, diputada per Lleida, i per ERC, Rosa Amorós, candidata número 2 per Lleida a les llistes d’ERC a les properes eleccions al Parlament del 25 de novembre.
El debat va ser moderat per la directora del centre, Blanca Cuñé i es va estructurar al voltant de dos blocs temàtics per als quals cada grup polític disposava d’un torn de paraula de 10 minuts. D’entrada, el primer bloc girava al voltant de les polítiques de joventut que cada grup incorpora al seu programa electoral i en el segon bloc, es debatien les propostes que fa cada partit sobre el futur de Catalunya.
Els torns de paraula es van anar cedint en funció de la representació que els grups tenen actualment al Parlament.
Pel que fa al primer bloc, ERC parteix de la base que el futur són els joves i que la situació actual tant laboral com acadèmica no ofereix les oportunitats que necessiten per desenvolupar-se o per emancipar-se, és per això que les seves propostes són la reducció de taxes universitàries o de cicles formatius, l’increment del sistema de beques, reimplantar el batxillerat nocturn, fomentar l’oferta de cicles adaptats a cada zona… en síntesi creuen que el país prosperà gràcies a la formació del jovent i per això cal fomentar-la i invertir-hi.
La representant del Partit Popular comença donant dades sobre l’atur i critica la política que CIU ha fet darrerament de manera que l’acusa d’haver empitjorat el dèficit i les condicions de vida dels ciutadans i a damunt de disfressar-ho ara amb un discurs independentista. Ells proposen fomentar les pràctiques en empresa i afavorir la inserció laboral, parla també d’incrementar les beques universitàries. Acusa la Generalitat d’intervenir massa en l’educació catalana i proposa que les famílies puguin triar la llengua en què volen educar els fills
Laia Bonet del PSC també dóna dades sobre la desigualtat i sobre l’atur i també acusa el govern de CIU d’haver-lo incrementat. Conclou que les futures generacions viuran pitjor que nosaltres a causa de la crisi. Els joves es veuen sense confiança en el futur per això s’han de prioritzar polítiques i solucions com ara la reducció de taxes, universitàries i l’augment de beques per possibilitar l’educació per tothom. El compromís ha de ser no rebaixar els pressupostos en educació, prioritzant l’austeritat.
El representant de CiU, planteja aquestes eleccions com a excepcionals perquè cal aconseguir que Catalunya pugui esdevenir un nou estat d’Europa; dóna dades a tots nivells que demostren la capacitat de Catalunya per generar riquesa i per tant per sortir de la greu situació econòmica en què ens trobem. La situació dels joves catalans és més complicada encara, cosa que els dificulta la formació, la inserció al món laboral o l’accès a l’habitatge. Per tant, cal millorar el sistema de beques.
Pel que fa al segon bloc, Catalunya i el seu futur, la representant d’ERC recorda que el seu partit ha defensat sempre la independència i que naturalment cal aprofitar la majoria social que s’ha aconseguit per avançar en aquest camí i poder crear un nou estat independent i socialment just
El Partit Popular no comparteix el discurs de CiU i ERC i defensa que Catalunya ha d’estar dins Espanya. Una vegada més aprofita per criticar el govern de CIU i la seva gestió. Diu que Catalunya és de tots i retreu que TV3 i Catalunya ràdio són omés un altaveu de l’independentisme. Comenta que la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona té una importància relativa.
El PSC diu que estan a favor del dret a decidir en una consulta on els catalans puguin decidir el seu futur, però ells volen que el resultat sigui vinculant sempre i quan hi hagi una majoria clara, que no es divideixi la societat entre el sí i el no. Demanen també que es reformi la Constitució.
CiU planteja una consulta vinculant en els dos propers anys, si potser el 2014, i dins de la legalitat i pactada amb l’Estat espanyol. Però si no és possible, es farà igualment a partir de la Llei de Consultes que aprovarà el Parlament de Catalunya. Som una nació, nosaltres decidim el nostre futur.
En acabar hi va haver la possibilitat de fer preguntes per aclarir dubtes dubtes.
Volem remarcar que aquesta ja és la segona vegada que a l’Institut s’organitza una taula rodona d’informació electoral (l’anterior va ser en motiu de les eleccions municipals del 2011) i creiem que és una bona manera de fer arribar les diverses sensibilitats polítiques que trobem a la nostra societat, de completar, d’aquesta manera la formació dels joves i de fomentar l’esperit de ciutadania responsable.

Equip de redacció