L’alumnat de 1r d’ESO vam estar passejant per la Tarraco Romana, que era un tema que ja havíem treballat a classe, però poder-ho veure en directe és molt interessant perquè ajuda a entendre millor i a posar-te a la pell d’aquells avantpassats nostres. Aquest seria un resum d’alguns dels aspectes que vam treballar més!

LA HISTÒRIA DE TARRACO
Els romans formen una flota de vaixells que va comandada pels germans Escipió rumb a Hispània. Desembarquen a Empòrion i després van a Tarraco, on hi ha el petit poblat ibèric de Kese. El 218 a. C. funden la ciutat damunt el campament militar. August, quan volgué conquerir els asturs i els càntabres, es posà malalt i estigué dos anys a Tàrraco. La va anomenar capital de la Hispània Citerior, una de les províncies més grans de l’Imperi.

ESTRUCTURA
La ciutat es divideix en part alta i part baixa.
• 1r nivell Fòrum provincial i temple d’August.
• 2n nivell Circ, es la meitat divideix la ciutat.
• 3r nivell Habitatges, teatre…

La Via Augusta passava pel centre de la ciutat i a la vora se situaven els mausoleus o tombes de les famílies riques per demostrar el poder i la importància d’aquestes.

LA MURALLA
La muralla és amplia i hi ha un camí interior perquè els soldats poguessin vigilar. Als coixinets sobresortints dels carreus els picapedrers hi feien la seva marca i després cobraven per cada pedra que havien fet. A la muralla hi ha la torre de Minerva amb el relleu de Minerva, que invoca la protecció. Ara se’n conserva la meitat. També hi ha una porta gran per on entraven les mercaderies.

MUSEU
Al museu vam veure les joguines de Roma, que estaven fetes d’ivori. Ens van ensenyar uns mosaics, que estaven fets amb tessel•les, que són les pedretes dels mosaics. Entre ells hi havia un mosaic de Medusa. Les àncores dels vaixells romans tenien plom.
Les àmfores no es reutilitzaven.

EL CIRC
El circ tenia una capacitat de trenta mil persones. El van construir el segle I d. C.
Els conductors s’anomenaven aurigues. Les curses podien ser de dos cavalls al carro (bigues) o de quatre (quadrigues). Era el lloc més popular, ja que hi cabien tres quartes parts de la població.

L’AMFITEATRE
Es va construir el segle II d.C. i hi cabien deu o dotze mil persones. A l’amfiteatre s’hi feia el següent:

• Lluites de gladiadors
• Representació de caceres
• Cremar o llançar a les feres criminals o cristians
• No s’hi feien batalles navals, a Tarraco es feien al mar

A les primeres files hi seien els rics. Al mig hi seien els plebeus, organitzats per gremis. Els lliberts, els esclaus i les dones estaven més amunt, aquestes últimes acostumaven a estar dretes.

Al segle III es va edificar una església al mig de l’amfiteatre per commemorar els cristians que van ser matats.

AQUÍ PODEU VEURE IMATGES!
https://picasaweb.google.com/iesantonitorroja/1rESOTarragona06032014

Arnau Noguera | 1r ESO