La ruta següent és indicada per fer amb bicicleta; no és recomanable fer-la en cotxe perquè es tracta de fer una mica d’esport i veure la natura.

La ruta passa per diversos pobles de la Segarra: Cervera, Granyanella, Granyena, Gramuntell, Vilagrasseta, Guàrdia Lada de Segarra, Montoliu de Segarra, Cabestany, Ametlla de Segarra, Vallfogona del riu Corb i, finalment, el balneari de Vallfogona.

El començament de la ruta és a Cervera, al Mas Duran. Quan hi siguis, baixa per la carretera de Granyanella i vés pel camí de terra que surt de l’ermita de Sant Pere el Gros. Segueix fins arribar a un lloc on veuràs la carretera de Granyanella, continuaràs per ell fins arribar a Granyanella on podràs beure aigua de la font, descansar i conèixer el poble.

Al costat d’un petit embassament i uns horts, hi ha un camí de terra que és per on has de continuar tot recte fins arribar a Granyena. Allí hi ha una altra font. Seguint pel carrer Major, veuràs l’església. Si vols veure una ermita, hauràs de baixar per la carrereta passant per les piscines del poble. Però la ruta sortint del poble per un camí de terra on hi ha un bosc a la teva dreta en què es poden collir espàrrecs.

Una vista de Granyena

Una vista de Granyena

Si no, segueix fins arribar a Gramuntell, que és un poble petit amb molt pocs habitants. Al carrer Major, a l’esquerra, hi ha una altre camí per on continuarem tot recte fins arribar on el camí es bifurca; seguirem pel de la dreta i en la següent bifurcació tornarem a prendre el camí de la dreta i seguirem fins arribar a Vilagrasseta.

El primer que veuràs és el seu cementiri i després l’església amb un petit jardí amb uns bancs de pedra molt bonics on pots descansar. Vilagrasseta té uns boscos plens de fauna i vegetació molts bonics.

Una vista de Vilagrasseta

Una vista de Vilagrasseta

Quan acabis de visitar el poble, vés al la part baixa del poble on passa el torrent. Allí hi ha els horts i seguint per aquell camí aniràs a la Guàrdia Lada de Segarra. En un tram de carretera hi haurà un cruïlla. Pren la carretera de l’esquerra i continua per un camps d’oliveres bastant gran.

Quan arribis a Guàrdia Lada, visita el poble que té cases molt boniques hi altres monuments. Per seguir la ruta, vés per la carretera fins a trobar un dipòsit d’aigua, pren el el camí de la dreta i, després de fer 2,5km arribaràs a Montoliu de Segarra.

Una vista de Montoliu

Una vista de Montoliu

Quan acabis de visitar el seu castell reformat, vés per carretera l’Ametlla de Segarra. Quan siguis a l’Ametlla, continua per la carretera a Vallfogona del riu Corb i després continua fins al balneari, que és el final de la ruta i t’hi podràs refer de l’esforç.

La ruta consta de trams de camí de terra i altres de carretera asfaltada (cal vigilar amb el trànsit de cotxes). El recorregut total és de 30 km aproximadament i cal estar una mica en forma per fer-la, perquè el desnivell acumulat ho requereix. No és una ruta circular: es pot tornar pel mateix recorregut (si encara us queden ganes de pedalar) o us pot recollir algú al final del trajecte.

En aquest mapa podeu veure el recorregut de la ruta:

Pobles de la Segarra Sud

Joan Blake (3r d’ESO)