La Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) participa en el procés de la Conferència Internacional de joves Tinguem Cura del Planeta (CONFINT) des del seu començament (gener 2010). El juny de 2010, joves de més de 50 països es van trobar a Brasília per debatre temes sobre medi ambient i canvi climàtic, i d’aquesta trobada, en va sorgir la Carta Internacional de Responsabilitats dels joves.

Al curs escolar 2010-11, i dins del marc dels Fòrums de la XESC i de les jornades de l’Agenda 21 Escolar d’alguns municipis, els joves van relacionar els compromisos recollits en la Carta Internacional amb les actuacions que estan fent als centres educatius. A cada trobada els joves van escollit els centres que els representaran a la II Conferència Catalana que organitza la XESC.

El nostre Centre va ser un dels escollits.

L’objectiu d’aquesta Conferència ha estat crear un espai de debat on posar en comú les actuacions que ja s’estan realitzant des dels centres, prioritzar noves accions i presentar els resultats a les autoritats locals i autonòmiques. Alhora, els joves han escollit els delegats catalans que els han representat a les conferències següents (l’estatal i les internacionals).

El nostre Centre, amb els altres centres que han estat escollits per participar a la II Conferència Catalan,a ha estat realitzant, durant la tardor 2011, un procés de debat previ per:

  • Aprofundir en els compromisos de la Carta i detectar, a partir de les accions que ja realitzem, quins estem assumint.
  • Prioritzar dos compromisos de la Carta Internacional i proposar noves accions que podem fer al nostre centre per assolir-los.
  • Comunicar el resultat d’aquests debats al professorat, a l’alumnat, a les famílies i a l’entorn.

Aquesta és una oportunitat per donar sentit, des d’una perspectiva local i global, a la tasca que fem als centres. La CONFINT segueix una metodologia basada en:

  • L’aprenentatge dialèctic en espais de debat i de presa de decisions i en l’elecció de representants.
  • La identificació de responsabilitats individuals i col·lectives.
  • El compromís d’implementar les accions consensuades.

Periòdicament us anirem informant dels avenços en aquest projecte on esperem que tots vosaltres ens doneu un cop de ma.

Si en voleu saber més, aquest enllaç, http://vimeo.com/27044166 us envia a un video explicatiu del que és i que es pretén a la CONFINT.

També podeu consultar la carta de responsabilitats en aquest enllaç.

Conferència catalana a Barcelona

El dia 17 de novembre, els alumnes Iulia Bentan, Gerard Cabestany, Arnau Creus i Laia Tamarit de 2 ESO A en representació de l’Institut Antoni Torroja de Cervera.van participar a la Conferència Catalana : “Joves, tinguem cura del planeta”. Van presentar un póster explicatiu de les activitats treballades a classe i van explicar les actuacions que el nostre Centre pensa dur a terme en temàtica mediambiental.

L’alumna Iulia Bentan va ser seleccionada per a participar en la Carta Nacional que es celebrarà a Vitoria els dies 26 i 27 de gener de 2012.

Podeu veure un petit vídeo sobre aquesta trobada a l’Info-k del Canal 33.