Una xarxa social és una estructura social composta per individus, anomenats “nodes”, que estan lligats per un o més tipus d’interdepèndecia, com ara amistat, parentesc, interessos comuns, intercanvis financers, relacions personals, creences, coneixements o prestigi, etc.

Aprofitant les tecnologies de la comunicació actuals (bàsicament Internet, però també els nous smartphones, tablets, etc.), les xarxes socials serveixen per comunicar-se amb els amics o persones d’altres països des de qualsevol lloc del món i en qualsevol hora.

Les xarxes socials ens han portat canvis en el món ja que abans, nomes podies parlar amb algú físicament; ara, gràcies a les xarxes podem comunicar-nos amb milions de persones al mateix moment encara que visquin en un altre lloc o país. Les xarxes socials ens ajuden a possar en comú coneixements (comunicació), a trobar i a integrar comunitat i ens ajuden a fer coses junts (cooperació).

Les xarxes socials es classifiquen segons el tipus de relacions que hi ha entre les persones:

  • Horitzontals : dirigides a tot tipus d’usuaris i sense una temàtica definida ni un objectiu concret. Les xarxes d’aquest tipus més conegudes són: Facebook, Orkut, Identi.ca i Twitter.
  • Verticals :que es basen en un tema i aspiren a reunir un gran nombre d’usuaris entorn aquest tema o objectiu concret. Dins d’aquest grup, poden ser de tipus professional (Viadeo, Xing, LinkedIn), d’oci (Wipley, Minube Dogster, Last.fm i Moterus) o mixtes.

L’origen de la primera xarxa social va ser l’any 1995, quan Randy Conrado va crear la web classmates.com. Al 2002 van començar a aparèixer webs de comunitats virtuals, llavors, al 2003 va començar a apareixer webs de connexió entre amics (MySpace.com, Facebook, Tuenti). Algunes d’aquestes xarxes socials actuals són:

  • Facebook: és una xarxa social llançada el 2004 .La xarxa permet afegir gent com a amics i enviar-los missatges, compartir enllaços, fotografies i vídeos, entre d’altres coses; és obert per a tothom qui tingui més de 13 anys, i només cal una adreça de correu electrònic vàlida per registrar-s’hi. Facebook va ser fundat inicialment per Mark Zuckerberg, estudiant d’informàtica a la Universitat de Harvard (Estats Units), Dustin Moskovitz, Chris Hughes i Eduardo Saverin, que van comença a crear aquesta xarxa social per ala seva Universitat per comentar fotos d’estudiants i des de llavors s’ha anat extenent per tot el món fins arribar actualment.
  • Tuenti: Tuenti és una xarxa social d’internet que només s’hi pot entrar amb invitació, creada el 2006 per l’estatunidenc Zaryn Dentzel. Disponible en quatre llengües oficials a Espanya (castellà, català, basc i gallec) i en anglès. Permet xerrar, enviar missatges i compartir fotos i vídeos. És un dels llocs web més visitats d’Espanya, segons Alexa Internet.
  • Twitter: Twitter és un servei de microblogging que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text d’una longitud màxima de 140 caràcters (denominats tweets, tuits, o piulades) per mitjà del mateix web de Twitter, SMS, missatgeria instantània, etc.

En la societat actual, la generació que utilitza més les xarxes socials són els adolescent, perquè des de la infància ja ho han tingut a mà. En canvi els adults les fan servir, però no tant ja que els costa entrar en aquest món tan nou.

Uns quants alumnes de 4t d’ESO del nostre centre, vam preparar uns qüestionaris per als alumnes de tots els cursos, i els resultats que vam obtenir van ser que la xarxa social més utilitzada es el Facebook. Comparant entre tots els cursos, hem vist que, com més grans són els alumnes, més estona s’estan connectats a les xarxes socials. També hem vist que els nois i noies més grans de l’institut van iniciar-se en les xarxes socials a una edat més avançada i que els nous i noies més petits han començat a utilitzar-les abans (sembla que l’edat d’accés a les xarxes socials es va reduint cada cop més). La majoria dels alumnes del nostre centre fa servir més les xarxes socials per xatejar i jugar que no pas per buscar informació.

Els alumnes estrangers del centre han afirmat que molts d’ells es comuniquen amb familiars dels seus països d’origen o que viuen en altres països a través de les xarxes socials.

Molts dels pares dels alumnes de l’institut ja s’han començat a introduir en alguna xarxa social i en el món d’Internet, i la majoria d’ells utilitzen Facebook.

(Aicha Adrar, Júlia Alsina, Souad Al Mesbashi, Sabir El Kouichi, Raül Ramos – 4t d’ESO)