La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes, o Nit del Ros, és una celebració que es realitza arreu dels Països Catalans i més enllà, durant la nit entre el 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l’any degut a la proximitat del solstici d’estiu.

El foc, element imprescindible en la festa

El foc, element imprescindible en la festa

En aquesta nit, per sopar, és habitual de fer reunions familiars o bé anar a alguna festa popular amb taules preparades a la vora d’una foguera. Llavors es menja tota mena de coques. A Catalunya i al País Valencià, la més habitual és la coca de Sant Joan de pa de pessic i fruita confitada, però també se’n fan de recapte, de llardons, pinyons i de moltes altres menes. Antigament, les coques per aquesta diada eren rodones amb un trau al mig, la qual cosa es podria relacionar amb alguna mena d’antic ritus solar. Avui en dia, la talla estàndard sol ser canònica, o sigui que fa el doble de llarg que d’ample.

La coca de fruita típica de la revetlla

La coca de fruita típica de la revetlla

La nit de Sant Joan sempre s’ha relacionat amb tradicions ambientades entorn del foc. Tant és així que sovint se l’anomena la Nit del Foc. És creença comuna que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que només campen durant aquesta nit o que si també vaguen durant la resta de l’any, en aquest dia ho fan més intensament i en més nombre. Els nens comencen a participar en la festa des de ben petits, brandant bengales i llençant bombetes (també anomenades cebes), uns explosius que s’activen pel cop amb el terra i que, de tan febles que són, són totalment inofensius. A mesura que es fan grans, els pares els van permetent fer ús d’explosius cada cop més potents. Començant amb petards de metxa i traques i acabant amb petards ben potents que cal manipular amb molta precaució. La nit s’emplena de fonts de llum i el cel de coets artificials de molts colors diferents.

Per tal d’evitar desgràcies, les autoritats han dictat lleis restrictives sobre l’edat qualificada per poder comprar material per als focs d’artifici d’aquesta nit, però no es pot evitar que cada any hi hagi accidents de més o menys gravetat. A causa de les fogueres que es fan, tant els bombers com els hospitals solen tenir operatius especials durant aquesta nit, i solen fer més sortides de les habituals per aturar els focs.

El díptic informatiu editat per la Generalitat de Catalunya

El díptic informatiu editat per la Generalitat de Catalunya

Durant els dies anteriors a la festivitat arreu es munten paradetes exclusives per a la venta de petards.

Ara us explicarem les classes de petards que recomanen per a cada edat:

  • Categoria 1: A partir dels 4 anys fins als 16 anys. En aquest apartat el vostre fill disposa de bengales, cebetes, pistoles de serpentina i candeles.
  • Categoria 2: A partir de 16 anys fins als 18. Aquí es poden trobar ja alguns petards amb efecte explosiu. Com ara els xinos, truenos falleros, xiquets, piules. També ja hi ha fonts efectes voladors i alguns tipus de coets.
  • Categoria 3: A partir de quan ets major d’edat, ja disposen de tots els petards. Ja siguin d’una gran detonació com per exemple Rompebigas XL, Champions, i altres petards. També es disposa de traques (agrupació de petards que exploten en cadena) uns quants exemples són les famoses traques valencianes.

Ferran Companys, Albert Bosch, Ruben Correia i Juan Blake