La ruta de la Peixera de Vergós dura uns 45 minuts i té 3 km de recorregut. Té diverses parades en diferents llocs significatius del recorregut.

L’inici de la ruta és a la pista del CEIP Jaume Balmes de Cervera. Al llarg d’aquesta Ruta de l’Aigua, es troben diversos plafons informatius amb explicacions diverses en els indrets més destacats que ressegueix. Se segueix per la baixada de sant Francesc fins arribar al safareig que hi ha davant de l’hostal “La Savina”. Després cal travessar la zona dels horts fins arribar al llit del riu Ondara, que remuntarem pel seu marge dret. Al llarg del recorregut trobarem alguns indrets destacables: la famosa font de Fiol i l’antic molí de gra que hi ha a la meitat del trajecte. A 5 minuts a peu, ja hi ha la famosa Peixera de Vergós.

La Peixera ha estat reconstruïda actualment, però ja fa unes dècades que existeix perquè la gent gran de Cervera afirma que hi havien jugat i anat en barca. La principal funció de l’embassament era emmagatzemar aigua per als horts de Cervera-Vergós. L’embassament, al llarg del temps, s’havia deteriorat molt, i fins i tot havia arribat a desaparèixer. Fa aproximadament un any, es va proposar la idea de recuperar-la i es va posar el projecte en marxa. Finalment, s’ha recuperat l’embassament fa uns mesos i també s’hi ha instal·lat un berenador amb taules i arbres.

A uns 200 metres de la Peixera, en direcció a Vergós, s’hi pot trobar una petita zona humida on hi ha exemples de flora i fauna de la ribera de l’Ondara.

En el recorregut, es pot trobar aigua potable a la font de Fiol. La ruta acaba a Vergós, al safareig que hi ha davant l’església on també trobaràs un plafó explicatiu.

Podeu ajudar-vos del següent mapa per orientar-vos (encara que és un ruta molt fàcil de seguir):

Aquesta Ruta de l’Aigua és molt bonica i us la recomanem per fer caminant o en bicicleta.

David Mora i Gerard Royes (3r d’ESO)