Actualment ja tothom sap que el tabac perjudica seriosament la salut i augmenta el risc de patir un infart, o càncer de pulmó, de les vies respiratòries i moltes altres malalties de diversa índole.

En els darrers anys s’ha anat restringint progressivament els llocs en què està permès fumar. L’any 2005 es va aprovar la “Ley 28/2005, de medidas sanitarias frente al tabaquismo y reguladora de la venta, el suministro, el consumo y la publicidad de los productos del tabaco”. Amb aquesta llei ja es va limitar molt els llocs en què estava permès consumir tabac (per exemple, es va prohibir fumar en hospitals, escoles, instituts; també es va prohibir en els bars petits i en els altres es va obligar a separar les zones de fumadors de les de no fumadors). L’aplicació d’aquesta llei ja va provocar un fort debat social i va obligar molts establiments de restauració a fer inversions en els seus locals per tal de complir la normativa que obligava a separar zones de fumadors i no fumadors.

A finals de l’any 2010 (va entrar en vigor el 2 de gener de 2011), el Govern central va aprovar una modificació d’aquesta llei de 2005 que limita encara més els àmbits en què està permès el consum del tabac. Es podria dir que l’esperit de la nova llei antitabac és prohibir fumar en tot lloc que hagi de ser compartit, en qualsevol àmbit públic, fins i tot en espais a l’aire lliure quan siguin freqüentats per infants (per exemple, a prop dels centres educatius i en els parcs infantils).

Amb aquesta modificació a la llei han tornat a reobrir-se polèmiques antigues, sobretot entre la gent fumadora perquè se’ls ha restringit el consum del tabac en tots els locals públics. Ara la polèmica entre fumadors i no fumadors dins dels locals d’oci, s’ha traslladat al carrer: entre els clients que surten a fumar al carrer i els veïns que es queixen del soroll i les molèsties que això els provoca.

Un dels locals afectats per la nova llei amb la terrassa que han habilitat a l'exterior per als fumadors

Un dels locals afectats per la nova llei amb la terrassa que han habilitat a l'exterior per als fumadors

Per comprovar com l’aplicació d’aquesta nova llei des de principi d’any ha afectat els locals d’oci i restauració de Cervera, hem entrevistat els responsables d’alguns bars i pubs de la nostra ciutat: el Felip V, el Melody, el Manhattan, el Daho, el Piano, el Passadís i el Bar del Mou. Ens han explicat les afectacions que els ha causat la nova llei: la major part dels propietaris de locals d’oci s’han queixat molt perquè han perdut moltíssima clientela i bastants diners perquè molts dels clients surten al carrer a fer la cigarreta i marxen sense pagar les consumicions. A més, expliquen que hi ha més problemes durant les nits dels caps de semana al carrer. Es queixen també que les modificacions i reformes que van fer el 2005 per separar les zones de fumadors i de no fumadors els van costar molts diners i ara no els serveixen de res.

Els fumadors es queixen de no poder estar en un espai i poder prendre una consumició i fumar alhora. En canvi, les persones que no fumen troben bé la mesura perquè abans estaven un quart d’hora al i ja no hi podien respirar; ara s’hi estan més en no haver-hi fum.

Els caps de setmana en cap dels pubs no s’hi pot fumar. Llavors la gent que surt de festa agafa un got de plàstic i surten a fora, fiquen música als cotxes mentre beuen de la beguda que ells porten i aleshores poden fumar perquè estan al carrer mentre estan de festa. Per aquest motiu els pubs perden clientela i els veïns es queixen sovint de tant xivarri perquè deixen els carrers més bruts que de costum.

En conclusió, com sempre, hi ha gent a favor de la llei i gent en contra, segons les prioritats de cadascú.

Aroa Galeano i Milagros Sánchez