El divendres 24 de setembre a la plaça Pius XII de Cervera van representar un episodi de la Guerra del Francès. Van fer un tancat amb reixes i, a dins, amb quatre blocs de palla, van fer dues muralles.

Al principi, el presentador va fer una introducció tot explicant els motius i el desenvolupament de la Guerra del Francès (però, sigui dit de passada, la qualitat del so no era gens bona i no s’entenia gaire el que deia).

Sis catalans estaven establerts al bloc del fons i anaven vestits de pagesos i, més tard, va arribar un escamot francès d’uns deu soldats uniformats amb trabucs i espases a robar-los tot el que tenien. Més tard, van disparar trets i van matar el mossèn del poble (i, miracle!!: quan jeia mort al terra, es va poder col·locar bé la sotana que se li havia aixecat en caure).

Després va arribar un escamot hispànic del mateix nombre de soldats i amb les mateixes armes que els francesos a ajudar-los.

Els dos exèrcits s’anaven disparant trets i lluitant amb espases. Els espanyols anaven avançant tot tombant els blocs de palla per poder passar i per acorralar els francesos. Els francesos es van rendir i els hispànics van sortir victoriosos.

Aleix Rafegas i Dani Ruiz

Trabucaires