La Colla gran

Els Carranquers, nascuts l’any 1994 a partir de la Comissió de Cultura i Esbarjo del Consell de la Joventut de Cervera, prenen el seu nom d’una de les campanes del campanar de la ciutat: la “Carranca”.
Es pot entrar a partir dels 18 anys a la Colla Gran.
Actualment, la colla està formada per uns 90 membres.
Els Carranquers també tenen unes figures de bestiari, algunes de construcció pròpia com el drac Lo Carranco Bilandó i algunes heretades de la Confraria d’animació La Matraca, com La Polla, La Cuca i les Titelles. D’aquestes últimes, algunes són utilitzades en comptades ocasions, altres com La Polla, tenen més sortides durant l’any.

Bèsties

La Colla infantil

Va néixer el 2003 dia 12 de juliol.
Actualment la colla infantil està formada per 19 diables i 17 tabalers.

Els diables

Són els encarregats de fer servir el foc de la festa mentre ballen al ritme dels tabals.
En cada actuació hi ha un màxim de 18 diables perquè en van 8 a cada fila i dos que fan de masses grans (Llucifer i Diablessa) al mig.
Els vestits dels diables estan fets amb roba de sac. Es composen d’uns pantalons amb cua i una caputxa amb dues banyes vermelles. La vestimenta es complementa amb uns mitjons de cotó blancs i unes espardenyes de veta negra amb sola de plàstic.
Una de les peces més característiques de l’abillament de les colles i balls de Diables és la utilització d’un mocador de coll, ulleres de soldador i guants.

Diable

Els tabalers

Posen ritme musical a l’actuació dels diables tocant els tabals.
La seva vestimenta consisteix en uns pantalons de diable i una camiseta corrent.

Els grallers

El grup de grallers neix al novembre del 2003. La primera actuació dels Grallers dels Diables de Cervera Carranquers va ser el 12 de juny de 2004. Actualment, els 17 grallers (13 grallers i 4 percussionistes) acompanyen les bèsties en totes les seves sortides. El vestuari és canviant: pantalons de diable o texans, camiseta negra o vermella, mocador negre o de fer farcells al cap, depenent de l’ocasió.

Els carretillers

Porten la pirotècnia en un carro i la reparteixen entre els diables quan acaben de cremar.
Com a mínim hi ha sis carretillers en cada actuació.

Els comodins

Vetllen l’espai del davant del correfoc i es mantenen en constant comunicació amb l’encenedor. El seu nombre està entre un i tres.
En l’actualitat, van vestits de diable

L’estendard

En actuacions amb força presència de públic l’estendard esdevé per la seva alçària un bon punt de referència dels altres membres de la Colla, ja que és el guia que indica el camí a la comitiva que el segueix.
L’estendard porta vestit de diable i es cobreix les espatlles amb una gran capa vermella.

L’encenedor

És l’encarregat de marcar el ritme d’encesa i de mantenir-lo.
El seu nombre varia entre 1 i 3, segons el tipus d’actuació i el volum de foc.

Les maces grans: Llucifer i la Diablessa.

Llucifer és el príncep de les tenebres, el cap dels diables. És per això que normalment actua amb un vestit diferent de la resta i una maça que és la més grossa i cremadora de totes.

La Diablessa és la dona de Llucifer. La seva maça també és molt més grossa que la de la resta de diables, tot i que no tant com la de Llucifer.

Maça

La maça de Llucifer és una maça de set punxes i la de la Diablessa de tres amb una caixa metàlica amb forma de rombe que en el seu interior conté boles de ferro, les quals, en ser sacsades, provoquen un so, utilitzat generalment per fer palesa la presència del ball

Dani Muñoz i Jordi Llobet