El descens és una modalitat de la bicicleta BTT. És un esport que es practica a la muntanya i, com el seu nom indica, es practica en circuits tancats que fan pendent. No és molt conegut i encara menys aquí; hi ha llocs en els quals és gairebé com una cultura, com ara Whistler (al Canadà).

Bicicleta BTT

Les modalitats

El descens té més d’una modalitat. Les més reconegudes són el descens de muntanya (que és el més habitual) i l’urbà (que es practica pel mig de les ciutats).

La preparació

Un bon corredor de descens necessita molt físic per aguantar bé les baixades, perquè, encara que la gent pensa que en baixada no cansa, es fa un gran esforç físic. La gent que practica descens necessita molta tècnica, una de les maneres de guanyar més tècnica es fen dirt o four cross, que són altres modalitats del BTT. També cal fer molt exercici físic per estar fort, sobretot de braços i cames. Un bon corredor ha de practicar diàriament una mica de fons per aguantar millor, i també necessita una bona capacitat de reacció perquè davant teu potser han baixat 200 corredors i és possible que el terreny hagi canviat de l’última baixada.

Els campionats

Aquí es fa la Copa Catalana, que consisteix en un conjunt de curses i guanya el que acumula més punts. També hi ha una cursa puntual en què es decideix el Campionat de Catalunya de cada categoria. Aquesta competició es fa a partir de la categoria infantil (12 anys ). A nivell nacional, hi ha el Campionat d’Espanya, que és el mateix, i també hi ha una prova en la qual es decideix el campió d’Espanya de cada categoria; en aquesta prova participen les diferents seleccions de tota Espanya. El campionat d’Espanya es a partir de la categoria cadet (15 anys).

La bicicleta i l’equipament

La bicicleta que es fa servir té poques coses en comú en la bicicleta normal. El més diferent són les suspensions, que són amb molt més recorregut i molt més resistents; també té una geometria més adaptada a conduir còmodament en un fort pendent.

Proteccions per a BTT

Pel que fa a la resta de l’equipament, el més important és el casc: és un casc integral (que vol dir que va cobert tot el cap); després es porten espatllera, genolleres i colzeres, i ja el menys important són els guants i les ulleres.

Nils Perales