El dimecres 10 de desembre, l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat vam assistir a l’espectacle organitzat pel Departament de Llengua Castellana dut a terme pel trobador Crispín d’Olot, titulat Versos y bardos, del qual només vam veure la primera part, Mester traigo fermoso.

La representació consistia en un recorregut per la història de la literatura castellana amenitzat pel mateix trobador, que anava vestit amb la roba pròpia d’aquesta professió de l’època i acompanyava els seus relats amb el ritme de diversos instruments clàssics i gestos mímics per tal de fer-ho més àgil i entenedor.

L’explicació va començar a l’Edat Mitjana en el moment de la substitució de la llengua llatina per la vernacla, el castellà, donant així lloc al “Mester de juglaría”, que recull totes les composicions de caràcter oral del moment; més endavant va aparèixer el “Mester de clerecía”, de caràcter escrit. D’aquí es va passar al Renaixement (s.XV – s.XVI) amb La Celestina i amb Garcilaso de la Vega, fins a arribar al Barroc (finals s.XVI – s.XVIII), on es va acabar el nostre viatge amb la novel·la picaresca, Luís de Góngora i Francisco de Quevedo.

Va ser un espectacle molt divertit i, alhora, instructiu, que ens va fer passar una molt bona estona a tots.

Mariona Puig

2n Batxillerat