Ara fa uns dos anys començàvem a reunir-nos amb l’objectiu d’anar prenent consciència que a inicis del curs 2013-2014 faria 50 anys que l’institut Antoni Torroja es posava a caminar. I, naturalment, calia i ho volíem celebrar. Ho veiem lluny, però… ja hi hem arribat.
Els primers passos es van encaminar a determinar els objectius de la celebració i la metodologia que seguiríem per assolir-los. Paral•lelament, anàvem concretant els recursos econòmics i humans amb què comptàvem.
El resultat ha estat un curs, el 2012-2013 amb diverses conferències públiques al voltant de temes pedagògics i diferents activitats més internes per tal que l’alumnat conegués al màxim –i des de tots els àmbits curriculars- l’edifici que trepitja cada dia, que acull els seus estudis i que guardarà les seves il•lusions, els seus projectes, els seus neguits… els seus secrets de joventut. Durant el curs, també anaven avançant els grans projectes de la celebració: l’edició de l’àlbum il•lustrat, l’exposició, la representació teatral…. projectes, aquests, que exigeixen moltes hores de reflexió -invisible- i de feina –metòdica i rigorosa- si es pretén, com es pretenia, que el resultat fos instructiu, amè, creatiu…
I amb tot aquest bagatge hem arribat al cap de setmana passat en què s’han fet realitat els projectes i els hem pogut presentar en públic.
Encara ressacosos de nostàlgia, volem deixar escrit que de tot plegat en fem una avaluació ben positiva per diversos motius, però voldríem ressaltar, sobretot, la quantitat de persones que ens han ajudat a preparar els diversos actes i les que ens han acompanyat durant els dies de celebració. Moltes famílies, molts alumnes, molts professors… d’abans i d’ara, que han gaudit retrobant-se i compartint records. Estem satisfets perquè aquest era un dels objectius. Un altre objectiu important era deixar constància visual i gràfica d’aquella història, d’aquelles vivències, d’aquella feina feta. Per això creiem que tant la visita teatralitzada, l’obra dels Estudiants de Cervera, l’exposició i l’edició de l’àlbum il•lustrat han estat un encert. Un encert de producció i de realització, que ha aplegat alumnes i professors de diverses generacions cosa que, a parer nostre, li confereix un plus d’importància que cal agrair.
D’alguna manera, era com demostrar que el relleu s’ha fet bé i que sempre hi ha hagut uns o altres que han anat entomant la torxa.
GRÀCIES A TOTHOM hem pogut celebrar els 50 i hem desitjat poder construir futur per molts anys més.

Teresa Porredon
Revista Punt de Mira